miercuri, 25 iunie 2008

Zgârienorii rotitori



Pentru cei care s-au plictisit să se uite pe geam şi să vadă în fiecare zi aceeaşi privelişte, arhitecţii au găsit o soluţie: zgârienorii dinamici, care se rotesc o dată la fiecare oră.

Primele două astfel de clădiri vor fi construite în Dubai şi Moscova până în 2010, deşi turnul de 80 de etaje din Dubai încă mai aşteaptă aprobabrea. Creierul din spatele acestei invenţii este David Fisher, proprietarul companiei "Tehnologia turnului rotitor".

"Viaţa de acum este dinamică, astfel că spaţiul în care trăim ar trebui să fie şi el dinamic. Clădirile vor urma ritmul naturii. Îşi vor schimba direcţia şi forma de la primăvară la vară, de la răsărit la apus şi se vor adapta la climă. Clădirile vor fi vii", a explicat Fisher.

Etajele rotative vor fi constituite din apartamente prefabricate, care se vor învârti în jurul unui nucleu din beton. Clienţii care vor cumpăra un etaj întreg vor avea posibilitatea să comande vocal rotaţiile şi să îşi aleagă priveliştea.

Se speră ca turnul să genereze suficientă electricitate pentru el şi clădirile învecinate, datorită panourilor solare şi a celor 79 de turbine de vânt montate între fiecare etaj.

"Turnul rotitor este ecologic şi primul proiectat are capacitatea de a produce singur electricitate", a adăugat inventatorul. Pe lângă piscine şi grădini, zgârienorii vor fi dotaţi şi cu lifturi pentru maşini, oferindu-le proprietarilor opţiunea să parcheze chiar în faţa casei.

Deşi speră ca investitorii să se înghesuie, aceştia s-ar putea să se gândească de 2 ori atunci când vor auzi că David nu a mai construit niciun zgârienor până acum. Anterior, el s-a ocupat de amenajarea de băi din marmură pentru hoteluri. Dar Fisher este încrezător în proiectul său şi ne asigură că este perfect sigur.

Niciun comentariu: